Letecký deň Slávnica 27.08.2023

Dňa 27.08.2023 sa uskutočnil na Letisku Slávnica letecký deň, ktorý sa konal v príležitosti 75. výročia založenia Aeroklubu Dubnica a 60. výročia Letiska Slávnica. Vedenie aeroklubu nás požiadalo o súčinnosť pri tvorbe programu formou propagácie nášho klubu. Počasie nám prialo, bolo slnečno a počas našich ukážok fúkal iba slabý vietor.

Modelári pripravili statické aj dynamické ukážky. Statické ukážky zahŕňali vetroň, dolnoplošníky, hornoplošníky, akrobaty a raketoplán. Súčasťou bola aj malá súťaž medzi deťmi, ktoré si mohli vyskúšať ako to prebieha na súťažiach hádzadiel.

Dynamické ukážky boli limitované okrem iného bezpečným priestorom pre lietanie popri bežnej prevádzke letiska a vyhliadkových letoch aj skúsenosťami pilota. Letové ukážky predviedli Marek Kováč s akrobatom Extra 300 a Martin a Mirko Košútovci s akrobatom Katana, vetroňom Grace a niekoľkými odpalmi riadeného raketoplánu. Nižšie pod obrázkami sa nachádza video zo samotného odpalu raketoplánu.

Štart vetroňa Grace
Príprava na odpal raketoplánu

Diváci jednej z letových ukážok akrobatického modelu Katana mali jedinečnú možnosť pozorovať čo sa môže stať s modelom, keď nastane technická porucha počas letu. Servo ovládajúce výškové kormidlo sa začalo nekontrolovateľne vychyľovať na obe strany a nasledoval nevyhnutný stret so zemou. Našťastie deň predtým pršalo, takže pole bolo mäkké a model dopadol kolmo. Okrem prednej časti iné časti nie sú poškodené, čiže bude opraviteľný. Kvôli takýmto nepredvídateľným incidentom je nutné dodržiavať bezpečnostné zóny vytýčené na letové ukážky.

Martin

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *