Generálka veterného rukáva

V uplynulých dňoch prebehla generálna obnova veterného rukáva na našom modelárskom letisku.

Pôvodný stožiar veterného rukáva, je vyrobený zo štvorcovej jokloviny dlhej vyše štyroch metrov. Po niekoľkých výmenách samotného rukáva, bolo potrebné zrenovovať aj samotný stožiar. Stav pred generálnou opravou je zrejmý z fotiek nižšie.

Generála obnova spočívala v odstránení starého náteru až do surového železa, s následným natrením kvalitnými polyuretánovými farbami. Ako prvá vrstva bol použitý základný náter a potom náter do vonkajšieho prostredia. Rukáv je uložený v kovovej obruči, ktorá je pripevnená na ložisko, ktoré slúži na otáčanie rukáva. Ložisko bolo napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam celkom v poriadku a nebolo nutné ho vymeniť. Ložisko bolo akurát suché, tak bolo premazané vazelínou aby sa otáčalo hladko.

Veterný rukáv bol zaobstaraný od firmy MIREA, má nasávací otvor s priemerom 50 cm a je dlhý 180 cm. Rukáv je ušitý z polyesteru gramáže 70 g/m2.

Pôvodný stožiar bol prichytený na hornej a spodnej konzole po dve skrutky, doplnil som som ich na štyri na konzolu. Konzoly sú primontované skrutkami s priemerom M10 a dĺžkou 30 mm. Po montáži boli nalakované bezfarebným lakom aby nehrdzaveli.

Dúfam že veterný rukáv nám bude dlho slúžiť už aj na novom letisku. Krátke video zo samotnej montáže si môžete pozrieť TU alebo nižšie.

Miroslav a Martin Košút.

Komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *